WWF en Eyes on the Forest
In 2011 legden cameravallen van het WWF en het Indonesische ministerie van bosbeheer beelden vast van maar liefst twaalf tijgers, waaronder tijgerjongen die aan het spelen waren in Bukit Tigapuluh, een nationaal park in het midden van Sumatra dat ook wel 'Thirty Hills' wordt genoemd. Hoewel het WWF verheugd was over de aanwezigheid van deze tijgers, was de organisatie ook bezorgd. De dieren leefden namelijk in een bos dat bestemd was voor ontbossing. De organisatie maakte een Google Earth-tour met gesproken commentaar waarin het verhaal van de ontbossing in Bukit Tigapuluh werd verteld. Vervolgens besloot Eyes on the Forest (EoF), een coalitie van Sumatraanse ngo's, op grote schaal informatie te verspreiden over ontbossing en de verdwijning van habitats op het eiland. De organisatie gebruikte hiervoor een kaartensite op basis van Google Cloud.
Het WWF ontving een Google Earth Outreach Ontwikkelaarsbeurs en vroeg ontwikkelaar David Tryse de website eyesontheforest.or.id op te zetten: een catalogus met kaarten vol informatie over de veranderingen in de natuur van Sumatra. De informatie heeft onder andere betrekking op veranderingen die door de jaren heen ontstaan in de bosbedekking, het verspreidingsgebied van de tijger, olifant, neushoorn en orang-oetan, de diversiteit van de flora en de koolstofvoorraden op het eiland.
Aanpak
De vele uitgebreide gegevenslagen op de kaart worden weergegeven met behulp van eerder geladen afbeeldingstegels die zijn opgeslagen in Google Cloud Storage. De afbeeldingstegels worden geladen in GeoServer en Google Earth Engine. Om de lagen op de site interactief te maken, zijn er JSON-tegels met UTFgrid gebruikt, zodat gebruikers op elementen kunnen klikken of de muisaanwijzer op de kaart kunnen plaatsen. Kleinere gegevenslagen worden weergegeven met behulp van GeoJSON.
Impact
WWF en EoF lanceerden de kaarten vol trots op een storytellingplatform dat bedoeld is om kijkers te informeren over de enorme natuurwaarde van Sumatra. Ze hopen kijkers ook iets te leren over de geschiedenis en het effect van ontbossing op Sumatra. De organisaties hebben sinds 2012 steeds meer gegevens gepubliceerd die laten zien hoe wereldwijde goederen het landschap veranderen doordat de geldende regels en voorschriften vaak worden geschonden. Particulieren, zoals commerciële inkopers van palmolie en papierproducten uit Sumatra, kunnen vanuit huis controleren of bedrijven hun producten daadwerkelijk op een duurzame manier produceren. Ze kunnen zelf kaarten maken waarop de grond van leveranciers te zien is en voor die gebieden de ontbossing, koolstofvoorraden en biodiversiteit in de gaten houden.
In 2015 publiceerde EoF rapporten en nieuwe kaartgegevens over de betrokkenheid van de papierindustrie bij de ernstige veenbranden in Zuid-Sumatra, die heftige rookontwikkeling in Singapore veroorzaakten. Het werk werd onder andere genoemd door The Straits Times en het Singapore Institute of International Affairs. In 2016 publiceerde EoF een rapport en nieuwe gegevens waaruit blijkt dat internationale toeleveringsketens voor palmolie nog steeds vervuild zijn met illegale producten die het resultaat zijn van ontbossing. Deze ontbossing vindt plaats in door de overheid beschermde gebieden in de laatst overgebleven habitat van ernstig bedreigde Sumatraanse olifanten, tijgers en orang-oetans. Enkele van 's werelds grootste palmolieproducenten en -handelaars zijn hierbij betrokken en de sector heeft nog steeds geen manier gevonden om na te gaan wat de oorsprong is van de palmolievruchten die ze kopen. Alle bedrijven die in het rapport zijn uitgelicht, hebben positief op het rapport gereageerd. Het verhaal is opgepakt door de media en door het Singaporese ministerie voor milieu en waterreserves.