Vereniging voor interpretatie, Japan

Auteur
Koji Furuse (vertegenwoordigend directeur van de Japanse vereniging voor interpretatie en docent aan de Teikyo University of Science)
Organisatie
De Japanse vereniging voor interpretatie
Gebruikte tools
Open Data Kit

Opmerking: Google kondigde in december 2018 de beëindiging van Fusion Tables aan.

De registratie van wilde dieren en planten digitaliseren voor een betere natuurervaring

Natuurcentrums spelen een belangrijke rol in de verzameling, structurering en visualisering van natuurgegevens. Daarnaast informeren ze bezoekers over het belang van de natuur om ons heen. Dankzij Google-technologieën en Open Data Kit kunnen we niet alleen onze taken efficiënter uitvoeren, maar ook samenwerken met andere natuurcentrums in de regio door verzamelde gegevens met elkaar te delen en ze te analyseren. Dit helpt ons dingen te ontdekken die we anders waarschijnlijk niet hadden kunnen zien. We gebruiken de bevindingen vervolgens om onze tentoonstellingen en rondleidingen te verbeteren en bezoekers zo een betere natuurervaring te bieden.

Koji Furuse, vertegenwoordigend directeur van de Japanse vereniging voor interpretatie

De Japanse vereniging voor interpretatie is een organisatie die meer bekendheid wil genereren voor het concept natuurinterpretatie, die de educatieve activiteiten op dit vlak verder wil verbeteren en die uiteindelijk wil bijdragen aan de maatschappij. Natuurinterpretatie vindt plaats in natuurparken, musea en als onderdeel van andere sociale onderwijsactiviteiten. Het is een ervaringsgeoriënteerde, voornamelijk lokale communicatiemethode die betekenisvol, educatief en plezierig is. De organisatie traint natuurinterpretatoren, netwerkt met anderen en houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling in het werkveld. De heer Koji Furuse, vertegenwoordigend directeur van de Japanse vereniging voor interpretatie, zegt dat als de kwaliteit van de tentoonstellingen en natuurprogramma's bij natuurcentrums in Japan wordt verbeterd, dit mensen bewuster maakt van het belang van natuurbehoud en een duurzame maatschappij. Hij leidt daarom momenteel een initiatief waarbij Open Data Kit en Google Fusion Tables in verschillende natuurcentrums worden gebruikt om de monitoring van wilde dieren en planten efficiënter te maken en de informatieverstrekking te verbeteren.

Natuurcentrum Nasu Heisei-no-mori Forest ligt in Nasu, in de prefectuur Tochigi. Het centrum beschikt over een berg aan informatie over de regionale omgeving en de wisseling van de seizoenen. De tentoonstellingen in het centrum zijn zo opgezet dat bezoekers eerst basisinformatie krijgen over het gebied en dan pas de omgeving verkennen.

Aanpak

Er zijn tentoonstellingen en rondleidingen met informatie over het dagelijkse monitoringswerk van het natuurcentrum. Het is daarom belangrijk om actuele informatie te verzamelen over de omgeving en deze vervolgens te structureren en analyseren. Natuurcentrums lopen echter tegen een probleem aan: ze moeten veel verschillende taken uitvoeren en niet elk centrum beschikt over voldoende medewerkers. Teamleden schrijven hun observaties doorgaans op in een eigen notitieboek of in papieren rapporten en zijn te druk om de gegevens daarna te sorteren, samen te voegen en te delen.

Bij veel natuurcentrums zetten teamleden hun dagelijkse bevindingen over wilde dieren en planten op papier, waarna ze de gegevens op de computer invoeren (of ze op papier laten).

Meneer Furuse wilde de monitoring van wilde dieren en planten door natuurcentrums verbeteren met behulp van technologie. Daarom nam hij in mei 2016 deel aan een praktische workshop van Google Earth Outreach, waar hij kennismaakte met Open Data Kit en Google Fusion Tables. Hij besefte al snel dat deze services een goede oplossing voor het probleem zouden zijn en dat natuurcentrums ze konden gebruiken om samen te werken en gegevens met elkaar uit te wisselen. Na de workshop testte hij Open Data Kit en Google Fusion Tables met mensen van bezoekerscentrum Yamano furusato mura (Okutama, Tokio) en Nikko National Park Nasu Heisei-no-mori Forest (Nasu, prefectuur Tochigi).

Met Open Data Kit kunnen observaties van levende wezens ter plekke worden geregistreerd, inclusief foto's en locatiegegevens. Alle informatie gaat vervolgens naar Google Fusion Tables, zodat u uw taken veel sneller kunt uitvoeren. Dankzij deze procedures kunt u op de lange termijn een betekenisvol netwerk opbouwen.

Koji Furuse, vertegenwoordigend directeur van de Japanse vereniging voor interpretatie

Medewerkers van het natuurcentrum gebruikten mobiele apparaten en Open Data Kit om hun observaties van levende wezens vast te leggen (inclusief foto's, namen, soorten en leefomstandigheden). Locatiegegevens worden automatisch via gps verzameld. U kunt het formulier naar eigen behoefte aanpassen zodat u precies de benodigde informatie verzamelt.

Google Fusion Tables wordt gebruikt om wilde dieren en planten op een visuele manier in beeld te brengen op Google Maps. U kunt de gegevens vanuit vogelperspectief bekijken en veranderingen in de verspreiding van gegevens analyseren, bijvoorbeeld om verborgen trends te ontdekken.

Impact

Opmerking: Google kondigde in december 2018 de beëindiging van Fusion Tables aan.

Bezoekerscentrum Yamano furusato mura heeft met Open Data Kit gestaag vooruitgang geboekt in de verzameling van verschillende gegevens in de omgeving van het centrum. Meneer Sakata, een van de interpretatoren van het natuurcentrum, vertelt over de effectiviteit van Open Data Kit en de technologieën van Google en hoe enthousiast hij erover is. “Het is zo makkelijk geworden om bevindingen in kaart te brengen. We hoeven nu veel minder bureauwerk te doen. Het is geweldig dat onze gegevens met Google Maps zijn verbonden. We houden ook regelmatig debriefingsessies met andere natuurcentrums. Voorheen presenteerden we onze rapporten afzonderlijk van elkaar, maar ik hoop dat we in de nabije toekomst al onze gegevens met elkaar kunnen delen en samen aan bepaalde projecten kunnen werken. Ik zie veel mogelijkheden.”

Bij de registratie worden wilde dieren en planten op kleur onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals zoogdieren, vogels, planten en insecten, en weergegeven in Google Fusion Tables. Er zijn tot nu toe al zo'n 600 verschillende stukjes informatie geregistreerd.

De geregistreerde wilde dieren en planten kunnen worden weergegeven als deelvenster. De weergave van informatie wordt steeds verder verbeterd.

Bezoekerscentrum Yamano furusato mura fungeert daarnaast als basis voor veldwerk voor studenten van de dierwetenschappenfaculteit van de Teikyo University of Science, waar meneer Furuse lesgeeft. Hij heeft Open Data Kit ook in zijn lessen gebruikt. In het najaar van 2016 leidde Masaki Shimada, hoogleraar aan de Teikyo University of Science, ook een veldwerkactiviteit. Hierbij voerden zo'n vijftig studenten twee projecten uit waarbij wilde dieren en planten in de omgeving van het centrum werden gemonitord.

Er zijn in de omgeving van het natuurcentrum tot nu toe zo'n 600 verschillende stukjes informatie verzameld. De verzamelde gegevens worden ingevoerd in Open Data Kit en vervolgens gebruikt om de tentoonstellingen en rondleidingen in het centrum te verbeteren.

Nasu Heisei-no-mori Forest is een van de vooraanstaande natuurcentrums in Japan. Het centrum voert daadkrachtig allerlei activiteiten uit op het gebied van natuurinterpretatie. Het natuurcentrum is momenteel bezig met de digitalisering van dagelijkse natuurobservaties en past de resultaten toe op zijn rondleidingen. Daarnaast ontvangt het centrum steeds vaker vragen van inwoners uit Nasu over Aziatische zwarte beren, die de afgelopen jaren regelmatig in de omgeving zijn gespot. Meneer Migita, een van de interpretatoren van het centrum, zegt dat er mogelijk nieuwe of gemeenschappelijke ontdekkingen kunnen worden gedaan als het centrum samenwerkt met andere natuurcentrums in de omgeving. Zo kunnen er met behulp van Open Data Kit observatiegegevens worden verzameld over de zwarte beren, ook wel kraagberen genoemd. Als er meer informatie beschikbaar is, kunnen de centrums ervoor zorgen dat inwoners bij de beren uit de buurt blijven, maar ook mensen inspireren bewuster na te denken over de relatie tussen mens en natuur. Als mensen weten hoe ze met deze beren moeten omgaan, vormen ze een minder groot gevaar.

Meneer Migita die Open Data Kit gebruikt om klauwafdrukken van een zwarte beer op een beukenboom vast te leggen.

Meneer Migita die informatie vastlegt over sporen van de kraagbeer in de omgeving van het natuurcentrum.

Als meer natuurcentrums informatie over wilde dieren en planten digitaliseren, kunnen we een netwerk vormen en natuurgegevens uit de omgeving van elk centrum in realtime registreren. Daarna kunnen we uitbreiden naar andere regio's en de gegevens vergelijken met die van ons. Hiermee wordt de kwaliteit van de informatie die we verstrekken gegarandeerd beter. Ik zou graag willen dat meer mensen plezier beleven aan het bezoeken van natuurcentrums. Dat is een mooi doel om voor ogen te houden.

Meneer Furuse

Teamleden die aan de hand van een reliëfkaart van hun natuurcentrum bedenken hoe de verzamelde gegevens kunnen worden toegepast op de aangeboden services.

Meer informatie:
Tutorials voor Open Data Kit
Japanse vereniging voor interpretatie