Open Water Data

Auteur
Craig Dsouza, medeoprichter Open Water Data
Organisatie
Open Water Data
Gebruikte tools
Google Earth Engine, Google Maps Platform, Google Cloud Platform

De uitdaging en de organisatie

Waterbeheer krijgt lang niet altijd voldoende aandacht, wat desastreuze gevolgen kan hebben. Dat geldt met name in India, waar zich steeds vaker extreme weersomstandigheden voordoen. Eind 2015 leidde een combinatie van slechte stadsplanning en ongekend hevige stortbuien in Chennai bijvoorbeeld tot de ernstigste overstromingen die zich hier in ruim honderd jaar hadden voorgedaan. Een paar maanden later viel het waterreservoir in Latur droog. De stad moest per trein worden voorzien van water, dat meer dan driehonderd kilometer verderop werd gehaald.

Gebeurtenissen zoals deze worden niet alleen veroorzaakt door natuurkrachten. Door het ontbreken van algemene data, zoals vochtigheidsniveaus van de bodem, dagelijkse neerslag, seizoensgebonden grondwaterschommelingen en rivierstromen, lukt het planners en lokale overheden lang niet altijd waterresources adequaat en decentraal te beheren om beter voorbereid te zijn op extreme of onvoorziene weersomstandigheden.

Datameet, een community van technologieliefhebbers en professionals uit de ontwikkelingssector in India, werkt sinds 2011 aan een betere toegankelijkheid van datasets in het publieke domein. Ze hebben datasets ontwikkeld voor data die niet algemeen beschikbaar was, maar waar wel behoefte aan is. Net als in veel andere sectoren is het in de watersector moeilijk om aan goede data te komen, bijvoorbeeld omdat die alleen voor bepaalde mensen toegankelijk is of omdat data door gesloten licentieovereenkomsten wordt afgeschermd. In juli 2017 besloot een aantal leden van Datameet het project ‘Open Water Data’ op te zetten om deze specifieke problemen aan te pakken. Ze hebben zich ten doel gesteld om broodnodige data beschikbaar te maken voor meer onderzoek en een betere planning van waterresources, zowel in steden als op het platteland.

Hoe ze dit wisten te bereiken

De groep concludeerde dat ze het beste een kaartgebaseerde web-app over waterresources konden maken om informatie algemeen beschikbaar te stellen aan onderzoekers en anderen. Voor het bouwen van de site maakten ze gebruik van verschillende Google-tools. Projectcoördinator Craig Dsouza legt uit dat de groep heeft gekozen voor het Google-platform Earth Engine, omdat het beschikt over de meest uitgebreide, voor iedereen toegankelijke watergerelateerde datasets, de beste kaarttechnologie voor dataweergave en een krachtig cloudgebaseerd platform voor het uitvoeren van de website.

De groep gebruikte Google Maps Platform, Google Earth Engine en Google Cloud Platform om de data te verzamelen en de kaartgebaseerde web-app Open Water Datate bouwen en uit te voeren. Daarbij gebruikten ze een aantal watergerelateerde datasets die beschikbaar zijn in Google Earth Engine, waaronder die van de NASA en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA, die samenwerkten in de Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM). Gebruikers van de Open Water Data-app die op zoek zijn naar bepaalde waterdata, zoals de dagelijkse regenval in een specifiek stroomgebied in India, kunnen de gewenste data selecteren, waarna de Google Earth Engine-API's die ophalen. De Google Maps JavaScript API geeft een kaart weer en plaatst de data als een overlay. Google App Engine voert de web-app uit. Een meer gedetailleerde beschrijving van de technologiestack van de web-app door Namita Bhatawdekar, hoofdontwikkelaar van het project, is te vinden op hier. De groep heeft de code achter de app vrijgegeven onder een open licentie, hier. De code kan worden gebruikt door ontwikkelaars die platforms willen bouwen voor andere delen van de wereld.

“Met de Google-tools hebben we een gebruiksvriendelijke, intuïtieve website kunnen bouwen, wat een van onze kritieke ontwerpprincipes was”, aldus Dsouza. “De eenvoud en het gebruiksgemak van de site zijn belangrijk, omdat de doelgroep van deze data over het algemeen geen programmeerachtergrond heeft. Iedereen weet hoe je Google Maps moet gebruiken, dus mensen kunnen op de site onmiddellijk de informatie krijgen die ze nodig hebben.”

Impact

De web-app Open Water Data geeft onderzoekers, lokale overheden en anderen toegang tot belangrijke data op basis waarvan ze eenvoudige modellen kunnen ontwikkelen om de beschikbaarheid van en de vraag naar water in te schatten. Zo kunnen ze waterresources beter beheren, overstromingsrisico's beperken en de toegang tot water verbeteren in gebieden waar schaarste heerst.

“De waterschaarste in India is enorm, terwijl water juist van fundamenteel belang is voor veel van de ontwikkelingsbehoeften van het land”, zegt Dsouza. “De web-app Open Water Data zal ons uiteindelijk veel meer inzicht in en kennis over water opleveren, wat essentieel is voor het beheer van deze natuurlijke hulpbron.”

Hij voegt toe dat de groep op den duur meer data beschikbaar wil maken, zoals informatie over bodemvochtigheid, grondwater, meren en rivieren, waterstromen, reservoirtekorten en watergebruik in steden en in de landbouw. Er wordt ook gewerkt aan de mogelijkheid om onderzoekers, burgerinitiatieven, non-profitorganisaties en anderen hun eigen waterdatasets aan het platform te laten toevoegen om die met anderen te delen. Zo ontstaat een community van open-datagebruikers en planners, die met elkaar in gesprek gaan over oplossingen.

“Uiteindelijk hopen we dat de app en de verkregen inzichten bijdragen aan duurzamere nationale keuzes over watergebruik," zegt hij. “Op dit moment ontbreekt de data daarvoor. We hopen dat het project en de community eromheen zullen bijdragen aan het oplossen van een van India’s hardnekkigste problemen.”