Stamhoofd Almir en de Surui-stam uit het Amazonegebied

Organisatie
Stamhoofd Almir en de Surui
Gebruikte tools
Google Earth, Open Data Kit

Het Surui-volk in het Braziliaanse Amazonegebied had in 1969 voor het eerst contact met de buitenwereld. Waar de eerste ontmoeting nog leidde tot ziekten en ontbossing, droeg later contact juist bij aan cultuurbehoud en milieubescherming. De leider van het volk, stamhoofd Almir, maakte in 2007 kennis met Google Earth. Hij gebruikt de kaarttechnologie sindsdien om het regenwoud te beschermen en de manier in stand te houden waarop zijn volk in harmonie met het regenwoud leeft.

Aanpak

Toen stamhoofd Almir in een internetcafé voor het eerst kennismaakte met Google Earth, begreep hij direct hoe de technologie kon worden ingezet om het erfgoed en de tradities van zijn volk te behouden. Hij nodigde Google uit zijn gemeenschap te trainen in het opnemen van de verhalen van stamoudsten. Leden van de Surui-stam leerden YouTube-video's te maken, content van geo-tags te voorzien en die te uploaden naar een 'cultuurkaart' op Google Earth om hun unieke geschiedenis en manier van leven met iedereen op aarde te delen.

De ontbossing van het Braziliaanse regenwoud heeft niet alleen dramatische gevolgen voor de inheemse bevolking en de lokale economie, maar draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen en is een ramp voor de biodiversiteit. Almir vindt dan ook dat de illegale houtkap op het grondgebied van de Surui-stam alle mensen op aarde aangaat en hij gebruikt Google Earth om deze boodschap te verspreiden.

In 2009 bezocht Google de Surui opnieuw en leerde hen mobiele telefoons en Open Data Kit te gebruiken om gevallen van illegale houtkap vast te leggen. Stamleden kunnen foto's en video's met gps-locatiegegevens maken en die onmiddellijk uploaden naar de kaartprogramma's van Google, zodat de illegale houtkappers zich letterlijk nergens kunnen verbergen: iedereen ter wereld kan nu met eigen ogen de gevolgen van hun werk bekijken.

Foto door Andrea Ribeiro

De technologie van Google speelt een belangrijke rol in het opbouwen van een betere toekomst, een toekomst met een geweten.

Stamhoofd Almir Surui

Impact

De Surui controleren met Open Data Kit de koolstofvoorraad van hun bossen om quota te verhandelen op de markt voor koolstofcompensatie, waardoor ze een duurzame toekomst voor hun gebied kunnen realiseren. Bekijk de onderstaande video voor het volledige verhaal.

play_circle_filled