Gegevens van geografische informatiesystemen (Geographic Information Systems, GIS) importeren in de desktopversie van Google Earth
Inhoud van de tutorial
-
Vereisten
-
Aan de slag
-
Een GIS-vormbestand of andere vectordataset importeren
-
GeoTIFF of een andere rasterdataset importeren
-
Discussie en feedback
-
Volgende stappen
Vereisten
U heeft geen programmeervaardigheden nodig.
In april 2017 is Google Earth op internet gereleased, zodat u Earth ook via een browser kunt gebruiken. Voor deze tutorial moet u echter de desktopversie van Google Earth Pro op uw computer installeren. U kunt de nieuwste versie hier downloaden.
Aan de slag
Open Google Earth Pro.
Download de volgende datasets om in deze oefening te gebruiken: Rivers_in_SEAsia_shapefile.zip en LandCover_in_SEAsia_grid.zip. Pak beide bestanden uit in een map op uw computer.
Een GIS-vormbestand of andere vectordataset importeren
Selecteert Importeren... in het menu Bestand.
Selecteer het bestandstype voor uw gegevens in het menu Bestandstype. Kies in dit voorbeeld _ESRI Shape (.shp)_ in het menu Bestandstype, selecteer Rivers_in_Southeast_Asia.shp en klik op Openen*.
Als u MapInfo .tab-gegevens heeft, kiest u _MapInfo (.tab) in het menu _Bestandstype. Selecteer het TAB-bestand en klik op Openen*.
Een bericht wordt weergegeven dat het bestand meer dan 2500 elementen bevat en dat de app daardoor mogelijk minder goed presteert.
Als dit bericht wordt weergegeven, kunt u ervoor kiezen om alleen een voorbeeldbestand te importeren, u tot uw huidige weergave te beperken of alles te importeren.
Klik op de knop Alles importeren.
Er wordt een bericht weergegeven waarin wordt gevraagd of u een stijltemplate wilt maken. Klik op Ja.
In het volgende dialoogvenster Instellingen voor stijltemplate maakt u een stijltemplate voor de rivieren, compleet met kleuren, labels en iconen.
Kies in het tabblad Naam het veld in het vormbestand dat u wilt gebruiken voor de naamlabels van de gegevens in Google Earth. U kunt de tabel voor voorbeeldweergave bekijken om te bepalen welk veld de content bevat die u wilt gebruiken voor de labels.
Selecteer in dit voorbeeld NAM uit de vervolgkeuzelijst. Dit is het veld in het vormbestand dat de namen van de rivieren bevat.
Selecteer op het tabblad Kleur de optie Eén kleur gebruiken en klik op de kleurenstaal aan de rechterkant. De kleurinstellingen worden weergegeven.
Kies in het dialoogvenster Kleur selecteren een kleur voor de rivierendataset. Selecteer in dit voorbeeld een blauwe kleur en klik op OK.
Zorg ervoor dat op het tabblad Hoogte de optie Functies vastzetten aan de grond is aangevinkt. De rivieren worden nu vast op de grond weergegeven en volgen het terrein.
Klik op OK om uw stijl af te ronden.
In een apart dialoogvenster wordt gevraagd of u de stijltemplate die u heeft gemaakt, wilt opslaan. Als u de template voor toekomstig gebruik wilt bewaren, klikt u op Opslaan. Klik anders op Annuleren. Klik in dit voorbeeld op Opslaan.
Uw GIS-gegevens zijn geconverteerd naar KML en de gegevens worden nu weergegeven in Google Earth. Zoals u ziet, wordt de KML ook weergegeven in het deelvenster Plaatsen onder uw map Tijdelijke plaatsen. U kunt de KML in Google Earth opslaan voor toekomstige sessies door dit bestand te selecteren en het naar uw map Mijn plaatsen te slepen voordat u Google Earth afsluit.
Nadat u uw vectordataset heeft geïmporteerd, kunt u het bestand optimaliseren om het aantal punten te beperken dat wordt weergegeven op grotere hoogten. Gebruik hiervoor de tool Regionaliseren en volg deze stappen:
- Sla de geïmporteerde vectordataset op als een KML en kies Regionaliseren in het menu Tools.
- Navigeer voor het invoerbestand naar het opgeslagen KML-bestand. Kies een uitvoermap waarin u de geregionaliseerde bestanden wilt opslaan.
- Vink 'Geregionaliseerde bestanden openen na voltooiing' aan en klik op Regionaliseren. Naarmate u verder inzoomt, worden er nu steeds meer punten weergegeven.
GeoTIFF of een andere rasterdataset importeren
Importeer een rasterdataset door Importeren... te selecteren in het menu Bestand. Selecteer de juiste bestandsindeling in het menu Bestandstype onderaan het scherm, selecteer het bestand dat u wilt importeren en klik op Openen. In dit voorbeeld kiest u _GeoTIFF (.tif)_ als bestandstype. Selecteer het bestand LandCover_SEAsia.tif en klik op Openen*.
Als de geïmporteerde afbeelding groter is dan de maximaal door de hardware ondersteunde grootte, krijgt u de volgende opties:
- Klik op Superoverlay maken... om grote afbeeldingen te importeren en deze automatisch te splitsen in tegels en te schalen in overeenstemming met uw zoomniveau.
- Klik op Schalen om te schalen tot de maximaal ondersteunde grootte.
- Klik op Bijsnijden om alleen een subset op volledige resolutie van de afbeelding te bekijken.
Kies voor deze tutorial de optie Schalen om 1 afbeelding met een iets lagere resolutie te importeren.
Geef de beeldoverlay in het dialoogvenster Nieuwe beeldoverlay een naam en klik vervolgens op OK.
Omdat de rasterdataset geografische verwijzingen naar een coördinatenstelsel bevat, wordt deze automatisch op de juiste locatie geplaatst. De GeoTIFF voor landbedekking is geïmporteerd in Google Earth en staat in het deelvenster Plaatsen.
U kunt GIS-gegevens importeren in Google Earth Pro, maar er zijn ook veel andere tools en softwareprogramma's waarmee u GIS-gegevens naar KML-bestanden kunt converteren voor gebruik in Google Earth. GIS-software, zoals QGIS, ESRI ArcGIS en MapInfo, beschikken over tools om GIS-gegevens in KML-indeling te exporteren voor gebruik in Google Earth.
QGIS, de open source GIS-software, beschikt over verschillende aan KML-gerelateerde tools and plug-ins.
ESRI ArcGIS bevat tools in de ArcToolbox (Conversion Tools en To KML (Conversietools en Naar KML) om GIS-gegevens in vector- en rastervorm te converteren naar KML.
MapInfo Professional beschikt over een MapInfos Professional Google Earth Link Utility (hulpprogramma voor de export van MapInfos naar Google Earth).
ogr2gui, een hulpprogramma dat veel indelingen, waaronder vormbestanden, kan converteren naar KML.
Discussie en feedback
Heeft u vragen over deze tutorial? Wilt u ons feedback geven? Ga naar de Help-community van Google Earth om uw feedback met anderen te bespreken.