Chief Almir and the Surui tribe of the Amazon

Sinds 1968, toen wij, de Paiter, voor het eerst in contact kwamen met de blanke mens, hebben relaties met niet-indianen diepgaande veranderingen in onze samenleving met zich meegebracht. Onze strijdlust is door deze veranderingen echter niet aangetast en blijft ons motiveren om te vechten voor de erkenning en integratie van ons grondgebied.

Omvang van de werkzaamheden

Small

Sector

Milieu en dieren

Doelen

Bekendheid vergroten

Gegevens visualiseren op een kaart

Geld inzamelen

Product

Foto ter beschikking gesteld door

Chief Almir en de Surui-stam uit het Amazonegebied

Website

https://www.paiter.org

Ons grondgebied is in de recente geschiedenis ernstig bedreigd door geweld, het Polonoroeste-programma, corruptie en falen van overheidsinstanties, en mensen die ons gebied illegaal binnentrokken, zoals houtkappers en mineiros.

Wij, de Paiter, zijn samen met de mensen die in het bos leven vastbesloten onze cultuur en onze leefomgeving te behouden.

Uitdaging

Het Surui-volk in het Braziliaanse Amazonegebied had in 1969 voor het eerst contact met de buitenwereld en leerde de moderne wereld en alle bijbehorende problemen kennen. Jaren later kregen de Surui opnieuw te maken met de buitenwereld, toen hun leefomgeving werd bedreigd door illegale houtkappers.

Verhaal

Toen chief Almir in een internetcafé voor het eerst in aanraking kwam met Google Earth, zag het stamhoofd direct in dat de technologie kan worden ingezet voor het behoud van het erfgoed en de tradities van zijn volk. Hij vroeg Google om zijn gemeenschap te leren hoe ze de verhalen van de stamoudsten konden vastleggen. Leden van de Surui-stam hebben geleerd om YouTube-video's te maken, content te voorzien van geotags en deze te uploaden naar een 'culturele kaart' op Google Earth om zo hun unieke geschiedenis en manier van leven te delen met mensen over de hele wereld.

De ontbossing van het Braziliaanse regenwoud heeft niet alleen dramatische gevolgen voor de inheemse bevolking en de lokale economie, maar is ook catastrofaal voor de biodiversiteit en draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarom vindt chief Almir dat de illegale houtkap op het grondgebied van de Surui-stam alle mensen op aarde aangaat en verspreidt hij deze boodschap dankzij Google Earth.

In 2009 bezocht Google de Surui opnieuw en leerde hen mobiele telefoons en Open Data Kit te gebruiken om gevallen van illegale houtkap vast te leggen. Stamleden kunnen foto's en video's met gps-locatiegegevens maken en onmiddellijk uploaden naar de kaartprogramma's van Google, zodat de illegale houtkappers zich letterlijk nergens kunnen verbergen: iedereen ter wereld kan nu met eigen ogen de effecten van hun werk bekijken.

"Sinds de Surui en andere inheemse volken over de trainingstools van Google beschikken, is ons land veel zichtbaarder geworden. Alle informatie werpt een licht op de invasie van ons land… en geeft ons volk de verantwoordelijkheid voor zijn eigen toekomst."

Chief Almir, San Francisco Chronicle

Impact

De Surui controleren met Open Data Kit de koolstofvoorraad van hun bossen om quota te verhandelen op de markt voor koolstofcompensatie, waardoor ze een duurzame toekomst voor hun gebied kunnen realiseren.

Ontdek hoe andere organisaties een verschil maken met Google voor Non-profitorganisaties.